Wie is Noordzeker?

Noordzeker is een initiatief van pensioenfonds ABP, pensioenbelegger APG en windpark-ontwikkelaar SSE Renewables. Noordzeker is een coalitie van en voor Nederland. We zoeken een samenwerking met duurzame partijen in Nederland en de rest van Europa - zoals onderzoeksinstituten, gespecialiseerde bedrijven, universiteiten, milieuorganisaties en de overheid - om oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal. Daarbij leggen we de lat hoog.

We stappen niet in om op de korte termijn zoveel mogelijk winst maken. In plaats daarvan willen we betaalbare, duurzame energie voor de komende decennia mogelijk maken. Duurzaam betekent ook op langere termijn samenwerken met experts o.a. op het gebied van duurzame energie, ecologie en systeem integratie. Door de handen ineen te slaan, worden baanbrekende innovaties en efficiënte, betrouwbare productie van windenergie mogelijk.

Over ABP

Al 100 jaar is ABP het pensioenfonds voor mensen die werken bij overheid en onderwijs. Eén op de zes mensen in Nederland ontvangt nu of in de toekomst een pensioen van ABP. Onze deelnemers willen graag dat wij hun pensioengeld duurzaam beleggen, en graag ook in Nederland. Buiten het leveren van een goed rendement willen we het maatschappelijk belang dienen en investeren in oplossingen voor Nederland. Daar gaan we voor. We willen bijdragen aan een betere toekomst, werkgelegenheid en verdere ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie.

Over SSE Renewables

SSE Renewables is ontwikkelaar en exploitant van hernieuwbare energie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en breidt zijn activiteiten momenteel verder uit in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific. Momenteel is SSE Renewables eigenaar van de grootste voorraad hernieuwbare energiecapaciteit in het Verenigd Koninkrijk en Ierland; bestaande uit 2 GW onshore wind, 0,5 GW offshore wind en 1,5 GW waterkracht. SSE Renewables wil zijn aandeel hernieuwbare energie verdubbelen tot 8 GW in 2026 en tot meer dan 13 GW in 2031. Ook is het concern van plan om de output van hernieuwbare energie vervijfvoudigen tot meer dan 50 TWh per jaar; genoeg om ongeveer 20 miljoen huishoudens per jaar van stroom te voorzien.